SORU: LGS nedir?
CEVAP: LGS, ortaöğretim kurumlarına (liselere) sınavla öğrenci seçmek için her yıl 8. sınıf öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirilen sınavdır. Sözel ve sayısal olmak üzere 2 bölümden oluşur.
SORU: Sınavda hangi derslerden sorumluyum?
CEVAP: Sözel oturum için Türkçe (20 soru), İnkılap Tarihi (10 soru), İngilizce (10 soru) ve Din Kültürü (10 soru) olmak üzere toplam 50 soru sorulmakta ve 75 dakika verilmektedir. Sayısal oturumda ise Matematik (20 soru) ve Fen Bilimleri (20 soru) olmak üzere toplam 40 soru sorulmakta ve 80 dakika verilmektedir. Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinin soru katsayıları diğer derslere oranla 4 kattır.
SORU: LGS'ye girmek zorunlu mu?
CEVAP: LGS'ye girmek zorunlu değildir. Başvuru yapan öğrenciler gönüllülük esasına göre sınava katılır. Bakanlığın belirleyeceği okullarda sınava alınırlar.
SORU: LGS'de yanlış yaptığım sorular doğrularımı etkiler mi?
CEVAP: Evet, 3 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Dolayısıyla LGS'ye konu eksiği olmadan girilmeli ve bilmediğiniz soruları boş bırakmalısınız.
SORU: LGS'ye girmezsem liseye nasıl yerleşirim?
CEVAP: OBP yani Okul Başarı Puanı ile yerleşme imkanı vardır. OBP; 6. sınıf, 7. sınıf ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının ortalaması alınarak hesaplanır.
SORU: LGS'ye girersem OBP'yi kullanabilir miyim?
CEVAP: LGS ve OBP ile yapılan tercihler birbirinden bağımsız olarak merkezi ve yerel yerleştirme şeklinde yapılır. Yani sınava girseniz de girmeseniz de OBP'yi kullanabilirsiniz.
SORU: Tercih döneminde nasıl tercih yapacağım?
CEVAP: 8. sınıfı bulunan okullarda Tercih Danışmanlığı Büroları oluşturularak genellikle temmuz ayı içerisinde gerçekleştirilen tercihlerde Okul Psikolojik Danışmanları, velilerin ve öğrencilerin tercih yapmalarına yardım etmektedir.
SORU: Kaç tane lise tercih hakkım var?
CEVAP: Yerel (ikamete bağlı) 5, Merkezi (sınavla) 10 ve pansiyonlu 5 okul tercihi yapılabilir. Öncelikle merkezi sınav tercihleri dikkate alınarak yerleştirmeler yapılır.
SORU: Spor ya da Güzel Sanatlar liselerine nasıl giderim?
CEVAP: %30 OBP ve %70 liselerin kendi yapacağı yetenek sınavları ile öğrenci almaktadırlar. Okulların Web siteleri düzenli olarak takip edilmelidir.
SORU: Spor ya da Güzel Sanatlar lisesini kazanamazsam açıkta kalır mıyım?
CEVAP: Yetenek sınavları, lise tercihlerinden önce açıklanmaktadır. Yetenek sınavını kazanamayan öğrenciler LGS veya OBP tercihleri ile yerleşebilirler.
SORU: Mehmet Sanlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (sağlık meslek lisesi)'ne nasıl gidebilirim?
CEVAP: Kilis'te yer alan sağlık meslek lisesi OBP ile öğrenci almaktadır.
SORU: Nedim Ökmen Anadolu Lisesi için LGS mi OBP mi?
CEVAP: Geçmiş yıllarda OBP ile alan Nedim Ökmen Anadolu Lisesi, son 2 yıldır LGS ile öğrenci almaktadır.
SORU: LGS'ye girdim ancak tercihlerimde yerleşemedim ne olacak?
CEVAP: Yaz aylarında devam eden Nakil dönemleri takip edilerek yerleştirme elde edilebilir.
SORU: Hiç tercih yapmadan liseye gidebilir miyim?
CEVAP: Sınava girmiş ya da girmemiş fark etmeksizin tercih yapmayan öğrenciler açık liseye yönlendirilirler. Otomatik kayıt yapılmaz!